Velen denken dat ze het antwoord op die vraag weten. Maar als ik ze vraag welk verschil ze hebben met betrekking tot cholesterol?, Dan wordt het antwoord een beetje ingewikkeld. In Leven en Gezondheid leggen we meer uit wat triglyceriden zijn, zodat je weet hoe ze verschillen van cholesterol en waarom het belangrijk is om er ook rekening mee te houden.
Het is heel gemakkelijk om cholesterol te verwarren met triglyceriden, omdat het twee soorten vet in je bloed zijn.
Triglyceriden zijn afkomstig van alle calorieën die u eet en die niet onmiddellijk worden gebruikt. Je lichaam slaat ze op als energiereserve voor momenten dat je niet eet. Cholesterol daarentegen is een wasachtige of vettige substantie die in alle cellen van uw lichaam wordt aangetroffen en die het lichaam gebruikt om nieuwe cellen te bouwen, hormonen aan te maken en zenuwen te bedekken.
Het verschil tussen de twee is heel eenvoudig te begrijpen … terwijl cholesterol een natuurlijk vet in je lichaam is dat wordt gebruikt om nieuwe cellen te vormen, zijn triglyceriden het vet dat je eet met voedsel en dat wordt gebruikt voor energie.
Ondanks hun verschillen hebben cholesterol en triglyceriden veel gemeen. Beide zijn vergelijkbaar omdat geen van beide kan worden opgelost in het bloed, en ze hopen zich op en circuleren door je aderen en slagaders met behulp van lipide-dragende eiwitten die lipoproteïnen worden genoemd. Daarom staan triglyceriden ook bekend als lipoproteïnen met een zeer lage dichtheid (enigszins vergelijkbaar met “slechte” cholesterol, dit zijn lipoproteïnen met een lage dichtheid).
En, net als cholesterol, wanneer u meer vet en calorieën eet dan u nodig heeft, hopen zich triglyceriden op in uw bloed en verhoogt u het risico op hartaandoeningen. Omdat? Triglyceriden hebben de neiging om de effecten van “slechte” cholesterol te versterken, en dragen ook bij aan verharding en verdikking van de slagaders.
Triglyceriden worden in uw bloed gemeten met dezelfde test of hetzelfde lipidenprofiel waarmee uw cholesterolwaarden worden geanalyseerd. Idealiter zou de test gedaan moeten worden als u 12 uur aan het vasten bent. Idealiter zouden uw triglyceriden lager moeten zijn dan 150 mg/dL. Wanneer ze tussen 150 en 199 mg/dl zijn, begint het risico op het ontwikkelen van problemen. Als ze boven 200 mg/dl stijgen, worden ze al als hoog beschouwd, en zeer hoog als ze 500 mg/dl of meer naderen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe naarmate ze hoger zijn.
Wanneer uw triglyceriden hoog zijn, kunnen ze een indicatie zijn van andere aandoeningen die ook uw hart in gevaar brengen, zoals onder andere obesitas, hoog cholesterol, diabetes type 2, hypothyreoïdie en lever- of nierziekte. problemen. U kunt ook hoge triglyceriden hebben als u medicijnen gebruikt zoals anticonceptiepillen, bètablokkers, diuretica, steroïden en het medicijn tegen borstkanker Tamoxifen. Andere redenen om ze te beschouwen als een belangrijk onderdeel van de zorg voor je hart.
Het goede nieuws is dat om ze te verlagen en onder controle te houden , je niets heel anders hoeft te doen dan wat je al doet om je cholesterol onder controle te houden, een vetarm dieet , naast het verminderen van calorieën, suikers en alcoholische dranken, zoals evenals oefening. regelmatig. Als ze te hoog zijn, kan uw arts u ook medicijnen aanraden . Maar weet je, met medicijnen bereik je niets als je je eetgewoonten en je levensstijl in het algemeen niet verandert.
Nu u het verschil begrijpt, voegt u triglyceriden toe aan de lijst met zorg voor uw hart, ze zijn belangrijk.