In april brachten meer dan 80 fabrikanten hun producten naar Shanghai: het aantal tentoongestelde automodellen bedroeg anderhalfduizend, waarvan 100 nieuwe items (op hun beurt 70 elektrische auto’s). De interesse is begrijpelijk: China is de grootste markt, niet alleen voor zijn eigen, maar ook voor wereldwijde fabrikanten, dus jezelf in al zijn glorie laten zien, betekent grote kansen op commercieel succes. Laten we in de recensie eens kijken naar de nieuwigheden die ons verrasten op de Shanghai Motor Show.

Livan 7 – vervangen in 60 seconden

De elektrische crosscoupé is een gezamenlijke ontwikkeling van Geely en Lifan. Het concept werd vorig jaar gepresenteerd en er werd al een preproductieversie naar Shanghai gebracht. De auto is gebaseerd op het schaalbare Global Battery Rapid Change-model, waarop modellen met een wielbasis van 2700 tot 3100 millimeter kunnen worden gebouwd.

Livan 7 is een bijzondere elektrische auto. De fabrikant voorzag daarin een batterijwissel: als de auto leeg is, vervang je gewoon de batterij en rijd je verder. Fabrikanten bieden ook speciale vervangingsstations aan. De auto kan echter worden opgeladen via een conventioneel netwerk of opladen.

Polestar 4 – kijk niet achterom

Het Zweedse Polestar, dat toebehoort aan het Chinese Geely, toonde een compleet nieuw design van de SUV. Het belangrijkste kenmerk is het ontbreken van een raam in de achterklep. Ze zeggen dat het passagiers op de achterbank een nieuwe ervaring zal geven. Waarschijnlijk ook de bestuurder.

De auto bleef echter natuurlijk niet helemaal zonder zicht achter. In het dak was een camera ingebouwd (overigens panorama), die een beeld weergeeft op de spiegel in de cabine. De vraag of het handig zal zijn voor de bestuurder blijft open.

Overschrijd 03 en – van Moskou naar St. Petersburg op een enkele lading

Wat werd er getoond op de Shanghai Auto Show?
Foto: ksa.motory.com

Exeed is een premium merk van de Chinese fabrikant Chery. Op de tentoonstelling waren een sedan en een cross-over uit de nieuwe Exlantix-lijn te zien. Hoewel de fabrikant niet heeft gezegd wat voor soort energiecentrale er in de auto zit, wordt wel gesteld dat de actieradius op een enkele lading meer dan 700 kilometer zal bedragen. In slechts vijf minuten is de batterij voldoende opgeladen om 150 kilometer te rijden. Voor schoonheid was het tentoonstellingsexemplaar uitgerust met ongebruikelijke optica, bestaande uit diodes die eenvoudige afbeeldingen creëren. Toegegeven, het is onduidelijk of deze chip in seriële kopieën zal worden bewaard.

BYD Yangwang 8 is de duurste Chinese SUV

Voor de productie van dure SUV’s organiseerde BYD een apart submerk. Yangwang U8 is zijn eerste model, het is uitgerust met vier elektromotoren, waarvan het totale vermogen 1100 pk bereikt. Daarmee accelereert de U8 in slechts drie seconden naar de 100 km/u. Het model zal in twee versies worden geproduceerd: regulier en offroad. Ze kosten hetzelfde – $ 160 duizend, en deze prijs maakt de U8 de duurste SUV die voor de Chinese markt is ontworpen.

Hongqi 5 – niet alleen voor leden van het Politburo

Wat werd er getoond op de Shanghai Auto Show?
Foto: techgoing.com

Het vlaggenschip van Hongqi zijn de limousines uit de L-serie, die de topleiding van de Chinese Communistische Partij dragen, inclusief de voorzitter. Nu kan iedereen zich een feestbaas voelen (tenzij er natuurlijk enkele honderdduizenden dollars in de portemonnee zitten). De buitenkant is, net als de vorige modellen, gemaakt in retrostijl en van binnen is er een afgrond aan mogelijkheden voor comfortabel bewegen, hoogwaardige materialen in de afwerking en een frontpaneel bestaande uit drie displays. De L5 handhaaft de titel van de duurste Chinese auto die beschikbaar is voor de “gewone” koper, maar de exacte prijs is nog onbekend.

Hongqi – LS – geen stuurwiel nodig

En daar is helemaal niets voor nodig, want de E-LS is een concept van een volledig onbemand voertuig. Voor hem is plaats voor de operator, die alle gegevens over de auto op een groot display ziet en indien nodig aanstuurt. Achter – individuele stoelen voor twee passagiers. Een productieauto op basis van het concept staat gepland voor 2025. Het stuur zal er blijkbaar nog in zitten, want we zijn nog niet volwassen geworden tot volledig onbemande voertuigen.

Great Wall – alle zes de wielen

Poer Cyberpickup van het Great Wall-concern is gemaakt op basis van de Shanghai Poer-pick-up. Die laatste werd met 52 centimeter verlengd en er werd een derde as aan toegevoegd. De auto bleek een beest te zijn, maar het is niet duidelijk of hij in de serie komt.

Een pick-uptruck met een lengte van bijna zes meter, ongeveer zes wielen, vierwielaandrijving (maar het is mogelijk om alleen naar de achterassen te schakelen), gesmede wielen en 33-inch banden. 3.0 liter turbomotor plus elektromotor: totaal vermogen bereikt 517 pk. Hierdoor accelereert u een zware pick-up in slechts 7,5 seconden naar honderden.

De afwerking is premium, te oordelen naar de kleur, de auto is duidelijk bang voor vuil, dus het is niet helemaal duidelijk hoe offroad-kracht en het uiterlijk duidelijk worden gecombineerd voor stadsstraten en snelwegen. De fabrikant beweert echter dat Cyberpickup kan worden gebruikt om modellen voor verschillende doeleinden te ontwikkelen.

Nissan Arizon – iets op het origineel

Arizon is een concept van Nissan dat op het eerste gezicht wenkbrauwen doet oprijzen. Het lijkt iets van Cybertruck, iets van Lego-auto’s: hoekige vormen, scherpe randen, rechte lijnen.

De carrosserie heeft geen middenstijlen en het interieur is uitgevoerd in een minimalistisch design. Het dak kan automatisch worden overschaduwd en de ingebouwde LED’s regelen de achtergrondverlichting afhankelijk van de stemming.

Het belangrijkste kenmerk van Arizon is de Eporo-spraakassistent. De ontwikkelaar beweert dat hij bijna als een persoon communiceert. Nu is er dus iemand om mee te praten terwijl je in het verkeer staat, want Eporo zal hoogstwaarschijnlijk op productiemodellen verschijnen.

Karlmann – wat ben jij?

Het Chinese bedrijf Karlmann is beroemd om zijn King SUV, geïnspireerd op de F-117-jager (beroemd om zijn stealth-technologie), die nooit in productie is genomen. Nu doet de fabrikant een nieuwe poging met drie modellen tegelijk, vernoemd naar de metalen Platinum, Titanum en Zirkonium. Over het algemeen zien ze er erg futuristisch uit, maar het is niet duidelijk of ze in de serie gaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here