Een team van onderzoekers van over de hele wereld heeft zich ten doel gesteld de kwaliteit van lassen bij het werken met weervast staal te verbeteren. SUSU- specialisten hebben een verband gevonden tussen de kenmerken van het technologische proces en de lasnaad. Wetenschappers zijn erin geslaagd een wiskundig model te maken dat een set optimale procesparameters biedt. De studie is gepubliceerd in een hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift (Q1).

Weerbestendig staal behoort tot de klasse van zeer sterke, laaggelegeerde staalsoorten met een laag koolstofgehalte en een kleine hoeveelheid andere legeringselementen (aluminium, titanium, koper, enz.). werkt aan manieren om de laskwaliteit van weerbestendig staal te verbeteren.

“Weerbestendig staal wordt gebruikt bij de constructie van oliepijpleidingen, bruggen, schepen, gebouwen. De kwaliteit van het lassen van A606 weerbestendig staal is erg belangrijk bij de productie van kritieke gelaste constructies zoals ketels, tanks en oliepijpleidingen ”, legt Zhao Dawei uit , senior onderzoeker bij de afdeling lasapparatuur en -technologie, SUSU, Ph.D. . in werktuigbouwkunde, universitair hoofddocent, school voor werktuigbouwkunde en werktuigbouwkunde, Linyi University (China).

Op basis van het kathedraallaboratorium selecteerden specialisten empirisch de optimale combinaties van lasparameters en testten vervolgens de kwaliteit van de las. Vervolgens konden de wetenschappers op basis van de resultaten een wiskundig model maken dat de meest geschikte instellingen voor het lasproces biedt. Dit heeft onmiddellijk invloed op de verbetering van de kwaliteit van het lassen, wat op zijn beurt een ernstig vertraagd economisch effect heeft.

Met name de invloed van lassnelheid, lasstroom en draadaanvoersnelheid op de geometrie van de lasnaad en zijn trekeigenschappen werd bestudeerd. <…> Vervolgens werd een validatie uitgevoerd om lasverbindingen van hoge kwaliteit te verkrijgen. Met optimale lasparameters neemt de kwaliteit van lasverbindingen toe, zegt Zhao Dawei .

De fysieke en mechanische eigenschappen van lassen worden door vele factoren beïnvloed: spanning, lassnelheid, lasstroom, beschermgas, draadaanvoersnelheid, het type en de diameter … Fouten bij de keuze van de initiële parameters leiden tot een afname van de kwaliteit van de las lassen wordt uitgevoerd.

Een eerdere studie vond een relatie tussen de warmte-inbreng, die precies wordt bepaald door de parameters van het lasproces, en de kwaliteit van het lassen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here