Als we het over blindheid hebben , leidt gezond verstand ons tot een idee van totale duisternis. Oogproblemen kunnen echter meer op een spectrum lijken dan op een alles-of-niets-perspectief.

Het thema kreeg sociale media na een publicatie van revalidatie- en mobiliteitsinstructeur voor blinden en slechtzienden Mike Mulligan, uit New Hampshire, in de Verenigde Staten.

In de video laat de specialist met een speciale bril zien hoe mensen met verschillende gradaties van slechtziendheid zien ( zie hieronder ).

Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat ongeveer 285 miljoen mensen in de wereld een verminderd gezichtsvermogen hebben. Bovendien kunnen de meeste gevallen worden vermeden of kunnen behandelingen worden uitgevoerd die een betere kwaliteit van leven mogelijk maken.

In Brazilië identificeerde de laatste demografische volkstelling (IBGE 2010) meer dan 35 miljoen mensen met een visuele beperking.

Oftalmologische ziekten kunnen om verschillende redenen voorkomen, van genetische oorzaken tot levensstijlgewoonten. Sommige kunnen op middellange en lange termijn leiden tot problemen met het gezichtsvermogen en, bij ernstigere diagnoses, zelfs tot volledige blindheid.

Ken de belangrijkste oogziekten

Bij de vorming van het gezichtsvermogen volgt licht een pad dat van het oculaire systeem naar de hersenen gaat. Op dit pad passeert het de pupil, passeert het de kristallijne lens, passeert het netvlies en reist langs de oogzenuw naar de hersenen, van elektrische prikkels.

Breking is het fenomeen waarbij een lichtstraal de verschillende structuren van de oogbol doorkruist en het netvlies bereikt, voor de vorming van een beeld dat naar de hersenen wordt gestuurd.

Mensen met brekingsfouten of brekingsfouten hebben moeite om licht duidelijk op het netvlies te krijgen. De bekende oorzaken zijn: grootte van de oogbol, onregelmatigheden in het hoornvlies en vertroebeling van de optische middelen. Een van de meest voorkomende diagnoses zijn:

Bijziendheid – Wanneer de ogen objecten kunnen zien die dichtbij zijn, maar objecten die ver weg zijn niet duidelijk kunnen zien.

Hypermetropie – Wanneer het oog kleiner is dan normaal, ontstaat er een probleem voor de kristallijne lens (een soort “lens” die zich achter de pupil bevindt) om zich op het netvlies te concentreren op objecten dicht bij het oog.

Astigmatisme – Wanneer verschillende krommingen in het hoornvlies het beeld in verschillende vlakken vormen, wat vervorming veroorzaakt.

Presbyopie – Ook wel “vermoeide ogen” genoemd, komt vaker voor na de leeftijd van 40 jaar, waardoor het moeilijk wordt om dichtbij en veraf te zien.

Andere condities

Volgens arts Fernando Malerbi, coördinator van de afdeling Ocular Health van de Brazilian Society of Diabetes (SBD) en lid van de teleoogheelkundige commissie van de Brazilian Society of Retina and Vitreous (SBRV), zijn staar de belangrijkste oorzaken van blindheid bij volwassenen. glaucoom, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en diabetes (of diabetisch macula-oedeem – DME).

Cataract bestaat uit het progressieve verlies van transparantie van de kristallijne lens, de natuurlijke lens van het oog, veroorzaakt door een troebeling Het probleem is verantwoordelijk voor 47,8% van de gevallen van blindheid in de wereld, maar het kan worden gecorrigeerd. Veroudering is de meest voorkomende oorzaak van staar in het oog. De diagnose is klinisch, wordt gesteld tijdens een oogheelkundig consult en de behandeling is in wezen chirurgisch en vrij effectief.

Glaucoom is een ziekte die wordt gekenmerkt door een groep aandoeningen die verband houden met schade aan de oogzenuw en gezichtsveldverlies, meestal geassocieerd met verhoogde intraoculaire druk Het is de grootste oorzaak van onomkeerbare blindheid ter wereld. Behandeling voor glaucoom wordt in eerste instantie gedaan met oogdruppels die de intraoculaire druk verlagen, maar er is nog steeds geen remedie.

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes en is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) is een degeneratieve ziekte die de macula aantast, een klein centraal deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het zien van details.

Waarschuwingstekens

De belangrijkste symptomen van oogziekten, die als waarschuwing dienen te dienen zodra ze verschijnen, zijn:

  • Wazig zicht;
  • oogtrillingen;
  • moeite met aanpassen aan licht;
  • Rode ogen;
  • tranende ogen.

Deze symptomen houden niet altijd verband met ernstige problemen, maar in geval van ongemak is het essentieel om gespecialiseerde medische hulp in te roepen om mogelijke complicaties te behandelen en te voorkomen.

oog zorg

Sommige dagelijkse verzorging en gezonde gewoonten kunnen de ontwikkeling van mogelijke oogziekten voorkomen. Wees voorzichtig met overmatige blootstelling aan tv-, computer- en smartphoneschermen, aangezien langdurig voor schermen droge ogen, visuele vermoeidheid en slaapstoornissen kan veroorzaken.

Het gebruik van een zonnebril vermindert de blootstelling van de ogen aan de schadelijke effecten van ultraviolette zonnestraling . Krabben aan uw ogen kan irritatie, oogbeschadiging of zelfs hoornvliesproblemen veroorzaken.

Bij droog weer kan het bevochtigen van de ogen met bevochtigende oogdruppels heilzaam zijn. Het gebruik moet plaatsvinden onder medische begeleiding en overmaat moet worden vermeden.

Weinig slapen kan oogirritatie en visuele vermoeidheid veroorzaken, idealiter slaap je minimaal 8 uur per dag. Een rijk en gevarieerd dieet , waaronder donkergroene groenten en peulvruchten, vis en zaden, levert vitamines die gunstig zijn voor de werking van het netvlies.

Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met producten die heel dicht bij de ogen komen, zoals chemicaliën, make-up en kleurstoffen, die irritatie en allergieën in de ogen en oogleden kunnen veroorzaken. Make-up moet voor het slapengaan uit de ogen worden verwijderd.

Regelmatige consulten stellen u in staat om de kwaliteit van uw zicht te beoordelen en uw bril indien nodig bij te werken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here